diumenge, 7 de març del 2010

Presó provisional. Els casos Millet i Pretòria.


Escàndol general perquè no s'aplica la presó provisional als imputats en el "Cas Palau" o "Cas Millet".

En realitat, la presó provisional seria del tot improcedent. No per una qüestió relativa a la pressumpció d'innocència, que ha desaparegut desde el mateix moment en que els imputats han reconegut fets delictius, sinó perquè a diferència del que una majoria postula, la presó provisional no pot ser mai una pena anticipada. Mai.

I tots els arguments que esgrimeix la premsa, els opinadors professionals i els opinadors de carrer, estan vinculats en el cas Millet a l'anticipació del càstig, i això, més enllà del cas concret i per la necessària generalitat i abstracció de les lleis, simplement no pot ser de cap de les maneres.

I aquest cas és una nova mostra de les ganes de castigar més enllà de qualsevol altra consideració que té la societat espanyola, un impuls que, al meu entendre, ens hauria d'avergonyir una mica a tots. Quan el Jutge Instructor empresona provisionalment "a discreció" (cas Baltasar Garzón en el tema "pretòria"), les crítiques són mínimes i una immensa majoria s'en alegra. Quan el Jutge Instructor decideix la llibertat provisional o sota fiança d'un imputat (cas Juli Solaz en el tema "Millet"), les crítiques són ferotges i despiatades. No s'ha d'oblidar que estem parlant d'actuacions prèvies a una condemna penal desprès d'un procès amb totes les garantíes. Què voleu que us digui, a mi, aquests impulsos viscerals m'entristeixen i em semblen contraris a l'esperit de les persones civilitzades.

La presó provisional hauria de ser una mesura extremadament excepcional. En el cas Millet hi ha risc de fuga?. No ho sé, però sembla clar que si haguès volgut fugir ho haguès fet el mes d'agost, desprès de l'escorcoll al Palau, ja rebuda la imputació penal, i abans de comparèixer a declarar el mes d'octubre. A banda del fet de que, avui en dia, acaben enxampant a qualsevol persona una mica coneguda que pretengui amagar-se (si no que li preguntin al Roldán i a tants d'altres. Fins i tot et troben a Laos).

Destrucció de documents? No ho sé, però la policia es va incautar de la documentació que va considerar, i s'han pogut fer auditoríes que xifren i documenten la suposada malversació.

Risc d'atemptar novament contra béns jurídics de la víctima? Realment no m'ho sembla. Si aquest Millet s'acosta al Palau o pretèn realitzar qualsevol operació com a mandatari del Palau, jo diria que ho tindria una mica difícil.

Risc de reiteració delictiva? Com? Cometent delictes econòmics com a legal representant de societats, públiques o privades que ell pugui administrar?
. Estafant algú en un negoci?. Hi ha algú que ara es plantegi una relació mercantil amb el Millet? No m'ho sembla.

Presó provisional pel Millet. No. Una instrucció el mès ràpida possible, un judici oral exhaustiu i, si així ho decideix la sentència, a la presó. Abans, ni parlar-ne.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada