dissabte, 6 de març del 2010

La suposada benignitat del sistema penal espanyol


La percepció generalitzada (atiada per una premsa irresponsable en aquest camp), és que Espanya és un pais tou amb el delicte i excessivament garantista.

Respecte la suposada benignitat de la legislació penal espanyola, us convido a entrar a la pàgina web de la principal institució acadèmica que examina les taxes d'empresonament a nivell mundial, el World Prison Brief del King's College, a Londres. Adjunto la seva adreça web:

http://www.kcl.ac.uk/depsta/law/research/icps/worldbrief/

De tots els Estats del nostre entorn, Espanya és el que té les taxes d'empresonament més elevades (164 presos per cada 100.000 habitants). Gran Bretanya se li acosta (153), però Portugal (104), Itàlia (97), França (96), Alemanya (90) etc., estàn molt lluny.

Això és perquè Espanya és un pais on es cometen més delictes? No. La taxa de criminalitat mitjana a la UE és de 70,4 infraccions penals per cada 1.000 habitants. A Espanya és molt més baixa (47,6). Més baixa que a Itàlia (55,6), França (57,5), Alemanya (76,3) o el Regne Unit (101,6).

L'estança efectiva a presó, gràcies als beneficis penitenciaris legalment previstos, és menor a Espanya que a la resta dels paisos del nostre entorn? Ni de conya.

D'acord amb les dades recopilades pel catedràtic de Dret Penal Tamarit Sumalla ("Sistema de sanciones y política criminal"pàgina 17), relatives a l'any 2006, la permanença mitjana efectiva dins la presó (l'anomenada "taxa de penositat") era de 7,1 mesos a Alemanya, 8,1 a França, 8,4 a Itàlia, i 16,7 a Espanya.

A tall d'exemple, és interessant observar que el Code Pénal francès conté unes penes màximes sovint nominalment més elevades que el Código Penal espanyol, però les potestats del Jutge per prescindir de la pena (inclosa la dispensa total i l'anomenat "sursis", que vindria a ser una condemna condicional), són tan elevades i posades en pràctica que l'aflictivitat real es veu rebaixada espectacularment, i és molt menor que l'espanyola.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada