divendres, 2 d’abril del 2010

Nocions bàsiques de Dret Penal (X)

ITER CRIMINIS

Desde el punt de vista de la seva realització per l’autor, el delicte es presenta en dos formes diferents: complert (consumat) o incomplert (en grau de temptativa)

L’iter criminis vé a ser el conjunt de passos que l’autor ha de seguir per l’execució o l’intent d’execució del fet típic.

Aquestes etapes son les següents:

1. Ideació

És el procès intern en que l’autor elabora el seu pla delictiu. Aquesta etapa, de la mateixa manera que tot allò que no es tradueixi en comportament extern, no té rellevància penal, a partir del principi cogitationem poena nemo patitur (el pensament no pot patir pena) , que té jerarquia constitucional (art. 16 CE)

2. Preparació

És el procès pel qual l’autor es procura dels medis escollits, tant materials com de localització física, temporal etc. per l’obtenció del resultat perseguit.

3. Execució

És l’utilització concreta dels medis escollits per la realització del plà.

Dins l’execució és possible distingir dos nivells de desenvolupament: un en el qual l’autor no ha portat a terme el seu pla en tots els seus extrems (temptativa inacabada) i un altre en el que ja ha realitzat tot el que es requereix segons el seu pla per la consumació (temptativa acabada)

4. Consumació

És la realització de tots els elements del tipus objectiu a travès dels medis utilitzats per l’autor.

D’aquestes etapes nomès pertànyen a l’àmbit del que és punible l’execució i la consumació, es a dir, aquells actes que suposen un comportament extern penalment típic.

Sovint es pateix la confussió de que, excepcionalment, hi ha actes preparatoris penats autònomament.

Això no és així, ja que depèn de la frontera traçada pel legislador en la determinació dels tipus penals. Així per exemple, la tenença de material per falsificar és un delicte en si mateix, i no és un acte preparatori del delicte de falsificació, excepcionalment penat, de la mateixa manera que la possessió d’un arma de foc sense la corresponent autorització realitza el tipus penal de la tenença il.lícita d’armes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada