dimecres, 21 d’abril del 2010

Dr. Jordi Cabezas

Tinc l'oportunitat d'assistir a una interessant classe impartida per Jordi Cabezas Salmerón, Doctor en dret, reconegut expert en matèria de la responsabilitat penal dels menors, i membre de l'Observatori del Sistema Penal i Drets Humans de la Universitat de Barcelona.

És un home d'una capacitat personal extraordinària, amb una facilitat per la comunicació excepcional.

Es refereix a la cultura securitària que ens domina amb una gràcia inusual: "Avui en dia els poders públics ens diuen alguna cosa així com en democràcia vostè té drets, és cert, però ¿sap què?, ara m'els torna, que jo ja els hi gestionaré i administraré adequadament, en ares de la seva seguretat".

Es suscita la qüestió relativa a la problemàtica derivada de la multirreincidència dels petits delinqüents carteristes, que cometen múltiples furts i no acaben a la presó. Novament el seu argument és lúcid: "El problema és de falta de memòria. Ja no recordem que la penalització com a falta i no com a delicte d'aquests petits furts va obeïr a raons de política criminal. És cert que és incòmode la proliferació d'aquestes activitats, i que a ningú li agrada que li robin la cartera (mès pels inconvenients relatius a l'anul·lació de les targetes i als tràmits de renovació de documentació que pels diners que et furten), però la realitat és què aquest tipus de política ha provocat un espectacular descens en els robatoris a punta de navalla i inclús dels atracaments a mà armada a comerços o bancs. S'ha aconseguit centrar el problema en una delinqüència  massiva, però "tova" i menys nociva, que té com a "premi" a aquesta menor lesivitat una molt inferior, quan no quasi nul·la, resposta penal. L'eliminació del "premi" no comportarà un descens de la delinqüència, sinó que la traslladarà a figures delictives més danyines, ja què la relació cost-oportunitat justificarà el salt qualitatiu.  Pel petit delinqüent li serà més rendible retornar a l'atracament amb botins potencialment superiors, si interpreta que també acabarà inevitablement a la presó per l'activitat com a carterista. La societat en general hauria de tenir l'interès contrari, i pensar que no tots els seus mals s'arreglen via codi penal". 

3 comentaris:

  1. Excel·lent.

    El Jordi Cabezas és, possiblement, el millor professor que he tingut en tota la meva vida acadèmica.

    Gràcies Jordi.

    ResponElimina
  2. Gràcies pel comentari, lector Anònim.

    Comparteixo la teva admiració pel Dr. Cabezas.

    Particularment, m'interessa la seva aproximació a la qüestió de la responsabilitat penal dels menors, que es manifesta en diferents treballs, com ara "Reevaluación crítica del concepto de responsabilidad penal del menor" o "A por ellos...!que son jóvenes!", que poden ser localitzats a la web de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona (www.ub.edu/ospdh/publicacions).

    També és interessant la seva tesi doctoral que es titula "La culpabilidad dolosa como resultante de los condicionamientos socioculturales", que es localitza a la web de "tesis en xarxa"(www.tdx.cat o www.tesisenred.net)

    Una abraçada,

    Jos

    ResponElimina
  3. Lo he tenido de profesor en la EPC y puedo decir que es el mejor profesor que he tenido.

    ResponElimina